copypast_protection

vrijdag 5 oktober 2012

Misverstanden over BDSM


Misverstanden over BDSM (door de BDSM-School)BDSM is iets waar teveel mensen niks over weten. En de mensen die beweren er wel iets over te weten, zitten er vaak nog heel erg naast omdat ze komen aanzetten met standaard vooroordelen en misverstanden. Laat je niet afschrikken door deze fabeltjes. Ik zet de meest voorkomende op een rijtje en ontkracht ze meteen.

Fabel: Als je met BDSM begint, moet je als sub beginnen en pas daarna kan je dominant worden als je dat wil. Feit: Als je interesse hebt in BDSM kan dat vanuit eender welke positie zijn. Misschien voel je je aangetrokken tot het vastbinden van een sub, misschien fantaseer je eerder over zelf vastgebonden worden. Je hoeft met dominante gevoelens niet eerst te subben “om jezelf te bewijzen”. Dominant zijn is niet beter of slechter dan sub zijn.

Fabel: Wie masochistische gevoelens heeft, wordt opgewonden van alle soorten pijn. Feit: Het is niet omdat je seksueel opgewonden raakt van bepaalde gevoelens van pijn of erg intense prikkels, dat dat wil zeggen dat je elke pijn aangenaam vindt. Zo kan je een voorkeur hebben voor scherpe pijnen of doffe pijnen, pijn aan je billen of pijn aan je tepels. Er is een verschil tussen een aangename pijn in een erotische setting op een fijne plaats en per ongeluk je teen stoten tegen de tafelpoot.

Fabel: Dominante vrouwen bestaan niet. Alle vrouwen horen onderdanig te zijn aan mannen. Feit: Het is een absoluut misverstand dat je als vrouw niet je eigen seksuele oriëntatie zou mogen kiezen. Zowel mannen als vrouwen kunnen dominant, switch of sub zijn.

Fabel: BDSM is precies hetzelfde als SM want SM is de afkorting voor BDSM. Feit: SM is een onderdeel van BDSM, maar BDSM behelst zo veel meer. Waar SM alleen staat voor sadomasochisme (pijn doen en pijn gedaan worden) zit er in BDSM nog Bondage (vastbinden), Discipline (opvoeden en straffen), Dominantie (overheersen, controleren) en Submissie (onderdanigheid). Als mensen spreken over BDSM of SM gooien ze de termen nog wel eens door elkaar, omdat het voor hen hetzelfde inhoudt

Fabel: Op een BDSMbijeenkomst moeten alle subs naar alle dominanten luisteren en zich aan hen beschikbaar stellen. Feit: Op een gewone bijeenkomst van BDSM-liefhebbers wordt heel duidelijk de relatie tussen een dominant en sub gerespecteerd. De sub gehoorzaamt alleen aan zijn of haar dominant en de dominant heeft niks te zeggen over andere subs. Natuurlijk kan je afspreken dat je op een bijeenkomst ook een andere dominant gehoorzaamt of een andere sub domineert. Maar daar moeten alle partijen het mee eens zijn en daar moeten afspraken over gemaakt worden. Er zijn echter feestjes (Level2-feestjes) waar alle subs onderdanig zijn aan alle dominanten, maar dit wordt altijd heel duidelijk vermeld.

Fabel: Alleen onzekere, labiele mensen worden sub, want ze kunnen niet voor zichzelf zorgen. Feit: Of je onzeker of verlegen bent, heeft niks te maken met welke rol je in je BDSM-beleving aanneemt. Een verlegen meisje kan helemaal openbloeien als ze een zweep in haar handen heeft, net zoals een stoere vrouw helemaal stil en meegaand wordt als haar dominant haar streng aankijkt. Het kan zijn dat je in je BDSM-beleving net zo bent als in het dagelijks leven (verlegen, rustig, timide of net luidruchtig en druk) of dat je als je aan het BDSM’en gaat precies het tegenovergestelde bent.

Fabel: BDSM is een ziekte. Feit: Hoewel BDSM in de DSM (een handboek gebruikt in de psychologie en psychiatrie om geestesziekten aan te duiden en te beschrijven) opgeschreven staat als een “parafilie”, een afwijkende seksualiteitsbeleving, is BDSM geen ziekte, het is een geaardheid die wat anders is dan de normale, doorsnee geaardheid, net als homoseksualiteit.

Fabel: Een goede dominant toont geen gevoelens van medeleven naar de sub. Feit: Tijdens een spel bepaalt de dominant helemaal zelf hoe medelevend hij of zij wil zijn. Geen medeleven, beperkt medeleven, fake medeleven, het kan allemaal. Na het spel echter, kan het fijn zijn dat de sub wat aandacht en verzorging krijgt. Even knuffelen, wat napraten en dan is het zeker niet verkeerd om het keiharde imago te laten zakken en wat menselijkheid te tonen

Fabel: Mensen rondom mij doen niet aan BDSM, het zijn nette mensen. Feit: Er zijn meer mensen die aan BDSM doen dan je denkt. BDSM kan prima in de slaapkamer achter gesloten deuren, niet iedereen gaat naar bijeenkomsten en heeft behoefte aan een community rond zijn of haar seksualiteit. Bovendien zijn nette mensen ook niet per se mensen die niet aan BDSM doen. De baas op het werk zou in z’n slaapkamer best wel eens vastgebonden kunnen worden door zijn vrouw. Het is geen label dat op je voorhoofd plakt.

Fabel: BDSM is hetzelfde als fetish. Feit: BDSM staat voor een aantal begrippen die ondertussen wel duidelijk zijn. Fetish is weer wat anders, het betekent dat je er seksueel genot uit haalt om bepaalde rituelen in te stellen of voorwerpen te bekijken of aan te raken. Er is bijvoorbeeld voetfetisjisme, waarbij iemand opgewonden raakt van het bekijken, betasten of besnuffelen van voeten. BDSM en fetish kunnen zeker wel samenkomen. Dat je graag je Meesteres haar voeten aanbidt uit onderdanigheid én uit een zekere fetish voor voeten of leren laarzen. Maar, vaak is BDSM een verzamelnaam geworden voor BDSM en een hele rits fetishes.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten